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Summary of OSEP letters released under the Freedom of Information Act (FOIA)

1989
“A state of local educational agency can require the evaluation team to apply a formula to determine if there is a severe discrepancy between a child’s ability and achievement.  However, while the results after applying the formula in the case of an individual child could indicate that the State’s standard for severe discrepancy is not met, the evaluation team may still make the determination that the child has a specific learning disability.  An explanation of why the assessment team made this determination must be included in the written report.”

“The formula is a guide and does not supersede the judgment of the evaluation team.”

“You then asked if a State may limit the definition of learning disabilities to include only those children with average or above average intelligence.   The answer is no.  All children except those specifically excluded by the regulations are eligible to be considered as having a specific learning disability if they meet the eligibility requirements of the Federal regulations.”  

“It is not the function of an auditor to determine a child’s educational placement . . . As a result of compliance findings the public educational agency responsible for educating the child may (1) request a reevaluation of the child or (2) initiate a meeting to review the child’s individualized  education program (IEP).”
Bellamy letter to Anderson, February 7, 1989
[Note:  Of course, under IDEA ‘97, written parental consent would be required before any new testing could be done.  GMM]

1990
“EHA-B requires that each child’s educational needs be individually determined and not be based on the category of the child’s handicapping condition.”

“States and local school districts may, at their option, develop criteria for defining “a disorder in one or more of the basic psychological processes,” it would appear that requiring a child classified as SLD to have a “psychological processing disorder” is not an additional criterion . . . because it is already a criterion under the definition of SLD.”

“[Y]our letter asks ‘whether a district may make this process eligibility determination on the basis of district-devised task observation checklists and/or standardized tests which have not been validated for that purpose.’  In this situation, . . . tests and other evaluation materials must “have been validated for the specific purpose for which they are used.”  

“You conclude that ‘only the lowest performers as identified [as learning disabled] though others [classified as speech and language impaired]  would have been eligible [A] placement be based on the child’s individualized education program (IEP), and not predetermined on the basis of a category of handicapping condition.  Thus, the PPS criteria for evaluating children as having particular handicapping conditions must not operate in a manner that inhibits individual consideration of a child’s special education needs.”

“In brief, while state and local school districts may employ a formula to establish the existence of a severe discrepancy between achievement and intellectual ability, the multi-disciplinary evaluation team must ultimately have the authority to override the use of the formula.”

“OSEP has previously addressed this issue in a letter to Susan E. O’Grady, Esq., of Huntington, New York, dated January 10, 1980:  In establishing whether a child has a learning disability an evaluation team must make a judgment which ‘requires more than just the use of a formula.’  When the team judgment indicates a disability and the formula not, the team judgment must prevail:  however, the State may require the team to provide an explanation in such circumstances.”
Smith to Murphy, 4/28/89

[Similar response in Smith to Bateman, same date.]

[Q] :Does the Federal reference in Reg. 300.5 concerning specific learning disabilities require states to recognize dyslexia as a handicapping condition [?]

[A] “A child who has been determined to have dyslexia and to be in need of special education and related services is covered by EHA-B and is entitled to a free appropriate public education.” 

[Q] “Must an educational diagnosis correlate with a classification system if it is to be considered by local educational agencies in development IEPs and in making placement recommendations?”

[A]  “All students who would be eligible for special education and related services under the Federal definition must receive FAPE, regardless of how they are classified under the state system.  Should a child with dyslexia be determined to SLD, the diagnosis of dyslexia would be one factor that must be considered in the development of the child’s [IEP.]”

[Q]  Does the reference to dyslexia . . . require each State to provide a continuum of alternative placement options to address that handicapping condition?

[A]  “The Department has interpreted this requirement to mean that a continuum of alternative placements must be made available for each category of ‘handicapped children’ defined under EHA-B . . . Thus, NJDE is required to ensure that school districts with children with SLDS, including those with dyslexia, have a continuum of alternative placements available for them.”
Davila to Arons, June 8, 1990
“It is not necessary for the multidisciplinary evaluation team to demonstrate or measure the existence of a basic disorder in psychological processing in order to determine that a child has a specific learning disability.  Rather, if a psychological processing disorder exists, it could manifest it self through a variety of symptoms that can be observed, such as hyperactivity, attention problems, concept association problems, etc.  . . . The end result of the effects of these symptoms is a severe discrepancy between achievement and ability.”

Schrag letter to Kennedy, Jun 29, 1990
“[A] child’s educational performance must be determined on an individual basis and should include non-academic as well as academic areas.”

“The measurement of ‘educational performance’ for children with IEPs will be different for each child and must be limited to each child’s educational needs.”
Schrag letter to Lyberger, 9/14/90
1992
“In your letter, you asked:  ‘ . . . when deciding whether or not a child exhibits a processing difficult, [is this decision] made only if the child demonstrates an absolute deficit in some specified area of information processing rather than taking into consideration that a relative deficit may exist and be negatively impacting on the child’s performance [?]’”

“It is OSEP’s position that each child who is evaluated for a suspected learning disability must be measured against his or her expected performance, and not against some arbitrary general standard.”

“No mention is made in the regulations of any exclusions solely on the basis of intelligence. . . All children, except those specifically excluded in the regulations, regardless of I.Q. are eligible to be considered as having a specific learning disability, if they meet the eligibility requirements contained in the Part B regulations.”

Schrag letter to Ulissi, 1/14/92
1994
“The federal definition is specific in its requirement  [emphasis Hehir’s] that only one or more  [emphasis Hehir’s] of the areas . . . need be severely discrepant in order to identify a child as having a learning disability.”

“Federal regulations do not define ‘significant discrepancy.’ A state may operationalize the definition in a manner of its choosing, as long as the State does not act in a way either exclude from services children who re eligible . . . or to provide services using Part B funds to children who do not meet Federal eligibility criteria.”

“Part B does not prohibit the use of intellectual performance scores from intelligence tests in determining eligibility as a child with mental retardation of a child with a specific learning disability.”

“[A]dherence to Wisconsin’s Code effectively results in a group of children, whose learning problems are not the result of mental retardation, not being eligible for consideration as learning disabled because of their failure to achieve a score above -1 s.d.  Based upon all of the information reviewed, OSEP has determined that the definition of learning disability as discussed in the Wisconsin’s Code is inconsistent with part B requirements.”
Hehir letter to Wisconsin DPI, 11/18/1994
“Before any action is taken with respect to the initial placement of a child with a disability in a program providing special education and related services, a full and individual evaluation of the child’s educational needs must be conducted in accordance with the requirements of 34 CFR 300.532 . . . Where a child is suspected of having a specific learning disability, additional evaluation procedures set for at 34 CFR 300.540-543 must be followed.”  [Note.  Requirements at 300.535 also apply.  GMM

“Part B does not establish any “cutoff” points for determining whether a child is dyslexic.  Children, suspected of being dyslexic, must be evaluated in accordance with the Part B evaluations procedures.  In conduct such an evaluation, no single procedure may be used as the sole criteria for determining an appropriate education program for a child.”
Hehir letter to [redacted], 11/16/94
1996
[Q] “Do federal regulations (or policies) allow any latitude for the states (or individual school districts) to utilize grade level norms instead of  using chronological age based norms?  In other words, to we have any choice as to which norm reference group we use for students?”

{A]  “(Part B) does not specifically address the issues presented by your inquiry . . .  selection of particular testing or evaluation instruments is  left to the discretion of State and local authorities.”  

“Whether the tests or other evaluation materials selected utilize age-referenced norms or grade-referenced norms is a matter that also falls within the purview of State and local educational authorities, with one possible exception--evaluations of student of having specific learning disabilities.”

“[It] would appear that only the use of age-based norms, rather than grade-level norms, would be appropriate in the selection of testing or other evaluation materials for evaluations of students suspected of having specific learning disabilities.” [BUT SEE LETTER TO MATTHEW, 1/24/97 for a different OSEP opinion.  GMM]

Hehir letter to Cole, 9/12/96
1997
“Dyslexia is included under the Part B definition of ‘specific learning disability.’”

“It would be inconsistent with Part B to have one placement where all children with dyslexia are placed.”
“If a child is evaluated and a determination is made that the child does not have one of the disabilities defined at 34 CFR 300.7, the child does not qualify . . . However, the child may have right sunder Section 504 of the Vocational Rehabilitation Act of 1973.”
Hale letter, 3/4/1997
“Part B does not specifically address the issue [of grade norms v. age norms.]”

“The reference in Part B regulations concerning specific learning disabilities appears to make only the use of chronological age norms, rather than grade level norms, appropriate to be used in evaluations of students suspected of having learning disabilities.”

“While the regulations use the child’s chronological age and intellectual ability as the benchmarks against which achievement is measured, the regulations also ensure that any significant variation between age and grade level is accommodated by including the provision that the child must be exposed to appropriate learning experiences.   Any method used by the multidisciplinary team evaluating a child for a specific learning disability must consider the child’s age, intellectual ability, and previous educational experience.  Therefore, the use of grade-level norms, consistent with the above considerations, in evaluating children for specific learning disabilities in appropriate cases is not prohibited by the regulations.” 

Hehir to Matthew, Jan 24, 1997

